Čuvanje jabuka nakon berbe

čuvanje jabuka nakon berbe

Čuvanje Jabuka nakon berbe Vam je najvažniji posao. Nakon što ste svoje plodove ubrali u optimalnom stanju zrelosti (tzv. tehnološka zrelost) treba ih pravilno uskladištiti kako bi im što duže očuvali kvalitet. Pored održavanja optimalne temperature i vlažnosti u skladištu (podrumu) za čuvanje jabuka od neophodne je važnosti sadržaj kalcijuma. U nedostatku kalcijuma plodovi brzo propadaju čak i kad su zadovoljeni svi uslovi skladištenja. Kako biste svojim jabukama osigurali dovoljnu količinu kalcijuma, potrebno je plodove nakon berbe potopiti u rastvor bogat kalcijumom. Stoga ovde prenosimo recept za pripremu takvog rastvora.

Za pripremu rastvora potrebno je:
10 litara vode
0,4 kg kalcijum hlorida
20 g vinobrana
10 ml ovlaživača (Chromovit, Radovit)

Jabuke se potope u rastvor na nekoliko minuta (plivaju jer su lakše od vode pa ih je dobro potisnuti prema dole) i zatim se bez brisanja poređaju. Uloga vinobrana je da sa kožice ploda ukloni gljivice koje uzrokuju truljenje. Ovlaživač uklanja masno-voštanu prevlaku s ploda i omogućava bolje prijanjanje rastvora. Priprema rastvora je jednostavna, a sastojci su jeftini. U uskladištenim jabukama skrob vrlo polagano prelazi u šećer odnosno jabuke postepeno prelaze iz tehnološke u punu zrelost, kad su najbolje za jelo.

I savet za kraj: Jabuke ne pokrivajte ako ne želite da prebrzo dozre. Najbolje je da ih poređate u jednom sloju. Ovako uskladištene jabuke mogu se očuvati više meseci, pa i do idućeg leta ukoliko imate dobar podrum. Povremeno ih je dobro poprskati vodom da se ne isuše.